Πώς να συνδυάσεις το Content Marketing με PPC καμπάνιες

Το Pay Per Click (PPC) marketing αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους εκμετάλλευσης του “μοναδικού” περιεχομένου (ή αλλιώς “unique content”) που παράγεται από την επιχείρηση με κύριο σκοπό να ενισχυθεί η επίδραση νέων αλλά και ήδη υπαρχόντων online κοινών.

Σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στατιστικά, το 79% των online επιχειρήσεων επιβεβαιώνει πως το PPC είναι το σημαντικότερο όχημα όσον αφορά στις επικερδείς πωλήσεις, με πάνω από το 80% των διαφημιστών να επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του διαφημιστικού προϋπολογισμού σε search, social και remarketing ads.

Πρακτικά, το PPC μπορεί να εμφανίσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν συνδυαστεί με σωστή στρατηγική δημιουργίας χρήσιμου και μοναδικού περιεχομένου. Ας δούμε λοιπόν κάποια βήματα και κατευθύνσεις για το πως μπορούν να συνδυαστούν στρατηγικές PPC και δημιουργίας περιεχομένου, έτσι ώστε μέσω της αύξησης αλληλεπίδρασης νέων και υπαρχόντων κοινών να επέλθει και ταυτόχρονη αύξηση κερδοφορίας μακροπρόθεσμα.

Διαχωρισμός του online κοινού

Ανάλογα με τον τύπο επιχείρησης που θα προωθηθεί online, αλλά και και με το αν απευθύνεται σε B2B/B2C (ή συνδυασμό και των δύο), είναι αναγκαίο να γίνει διαχωρισμός του κοινού στόχευσης.

Ενώ κάποια κοινά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και έχουν μεγαλύτερο engagement στα social media όπως το Facebook και το Instagram, άλλου είδους κοινά προτιμούν να αλληλεπιδρούν πιο εμπεριστατωμένα σε blogs και online forums.

Γνωρίζοντας σε πρώτο βαθμό σε ποια digital κανάλια θα επενδυθεί budget χρησιμοποιώντας PPC διαφήμιση, υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια δημιουργίας περιεχομένου που θα ταιριάζει στις ανάγκες του εκάστοτε online κοινού στόχευσης. Για παράδειγμα, στα social media στα posts χρησιμοποιείται πιο λιτό και σύντομο περιεχόμενο, ενώ στα blogs παρατηρούμε πως τα αντίστοιχα posts είναι πιο μακροσκελή καθώς αναφέρονται σε κοινά που αφιερώνουν περισσότερη προσοχή και χρόνο δίνοντας έτσι την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πιο λεπτομερές PPC περιεχόμενο.

Από την στιγμή λοιπόν που υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το συγκεκριμένο online κοινό στόχευσης βάσει της marketing στρατηγικής που έχει τεθεί, είναι σημαντικό να επιλεχθεί το κατάλληλου τύπου και ύφους PPC περιεχόμενο που ταιριάζει στο κοινό αυτό.

Δημιουργία πλάνου περιεχόμενου βάσει PPC & SEO

pay per click and content 2

Η δημιουργία ενός πλάνου περιεχομένου είναι πολύ σημαντική για τους εξής λόγους :

  • Μπορούν να διαχωριστούν διαφορετικοί τύποι μηνυμάτων καθώς και διαφορετικά «look and feel» των ξεχωριστών προϊόντων/υπηρεσιών.
  • Γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά του κατάλληλου μηνύματος σε διαφορετικά υπο-κοινά (πχ αναλόγως του καναλιού, όπως αναφέραμε προηγουμένως).
  • Αποφεύγεται η επικοινωνία είτε του ίδιου περιεχομένου πολλαπλές φορές είτε λάθος περιεχομένου που θα θεωρηθεί “spam”.

Όλα τα παραπάνω σημεία έχουν σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στην απόδοση της επένδυσης αλλά και στο loyalty των κοινών στόχευσης.

Επιπλέον, ενώ το Pay Per Click μπορεί να ενισχύσει αρκετά την επισκεψιμότητα του site μέσω της σωστής στόχευσης των κατάλληλων κοινών, η εκπόνηση στρατηγικής SEO (Search Engine Optimization) αποτελεί σημαντικό κομμάτι καθώς μπορεί να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις marketing προσπάθειες.

Ό,τι περιεχόμενο δημιουργηθεί με βάση την στρατηγική PPC, πχ μία product specific landing page, είναι σημαντικό να συνδυαστεί δημιουργικά με τους κατάλληλους τίτλους (headlines) και περιγραφές (meta-descriptions) που θα έχουν γίνει optimized βάσει των λέξεων-κλειδιών που έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο προώθησης.

Η υψηλή ποιότητα περιεχομένου κάνει την διαφορά

Παρόλο που το PPC μπορεί να φέρει σημαντικό όγκο κίνησης στο site, απόλυτoς σκοπός της στρατηγικής είναι οι απλοί επισκέπτες να μετατραπούν σε loyal πελάτες, οι οποίοι ιδανικά δεν θα χρειαστεί να μας “χρεώσουν” πάλι για να τους ξαναφέρουμε στο site. Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη βάση στην υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, έτσι ώστε η πληροφορία που δίνεται να είναι πραγματικά χρήσιμη και αξιόπιστη.

Το branding του περιεχομένου θα πρέπει να στηρίζεται σε γνήσια, «φρέσκια» και εμπεριστατωμένη πληροφορία, συνδυάζοντας με έξυπνο τρόπο τα σχετικά keywords μαζί με την τοποθέτηση του εκάστοτε προϊόντος/υπηρεσίας.

Θα χρειαστεί να γίνει συνήθεια η παρακολούθηση των σχετικών ειδησεογραφικών sites, βασικών social media σελίδων, και της αρθρογραφίας των ηγετών του εκάστοτε τομέα της επιχείρησης για πηγές πληροφοριών σχετικά με τις τάσεις, τα γεγονότα και τις εξελίξεις.

Παρακολουθώντας στενά τα παραπάνω, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας PPC links, που θα προσδώσουν ουσιαστική πληροφορία στους επισκέπτες του site, ενδυναμώνοντας σημαντικά την προσπάθεια συγκέντρωσης loyal πελατειακής βάσης.

Παρακολούθηση αλληλεπιδράσεων των PPC διαφημίσεων

pay per click and content 2

Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσει μια επιχείρηση την αξιοπιστία της στον online χώρο, είναι να παρακολουθεί στενά την αλληλεπίδραση του κοινού που εκτέθηκε στην PPC διαφήμιση και όπου κρίνεται αναγκαίο να απαντάει στα σχόλια/ερωτήσεις των χρηστών.

Για παράδειγμα, αν προωθείται ένα eshop με PPC διαφημίσεις που προωθούν εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, θα πρέπει να υπάρχει επιβεβαίωση πως αυτά τα προϊόντα θα είναι άμεσα διαθέσιμα προς πώληση, την στιγμή που εν δυνάμει πελάτες προβούν σε παραγγελία.

Επιπλέον, το content που αφορά προϊόντα/υπηρεσίες ή οποιαδήποτε μορφή αλληλεπίδρασης της επιχείρησης στις PPC διαφημίσεις, πρέπει να είναι αληθινό και απολύτως αξιόπιστο σε σχέση με το αντικείμενο των διαφημίσεων.

Κάθε αποτυχία παραγωγής υψηλού επιπέδου περιεχομένου ως ανταπόκριση της επιχείρησης στο κοινό που αλληλεπιδρά με τις PPC διαφημίσεις, θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο αξιοπιστίας και θα αποδυναμώνει σημαντικά τις προσπάθειες για μεγιστοποίηση ωφέλιμων αποτελεσμάτων του PPC marketing budget.

Εν κατακλείδι

Η Pay Per Click διαφήμιση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για πολλές χρήσεις, αλλά παραμένει εργαλείο. Το εργαλείο αυτό θα χρειαστεί να ενισχυθεί με το σχετικό και «μοναδικό» περιεχόμενο βασισμένο στις ανάγκες του στοχευμένου κοινού καθώς και των μακροπρόθεσμων στόχων της επιχείρησης.

Ο συνδυασμός παραγωγής περιεχομένου και PPC, σε όλα τα στάδια της marketing στρατηγικής, είναι ένας έξυπνος τρόπος να εκμεταλλευτεί μια επιχείρηση τις πλήρεις δυνατότητες που προσφέρουν οι δημοφιλέστερες PPC πλατφόρμες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε – ειδικά στον online χώρο – πως τα λόγια πετούν αλλά τα γραπτά μένουν!

Πηγή: papaki.com

NakPro

Related Post