Πόσο σου κοστίζει ένα αργό website;

Όταν μιλάμε για ταχύτητα ιστοτόπου, λίγο-πολύ όλοι αντιλαμβάνονται ότι παίζει ρόλο, αλλά είναι δεν μπορούν να προσδιορίσουν το πόσο σημαντική είναι. Πριν αρχίσουμε την παρουσίαση στοιχείων και αριθμών, ας αναλογιστούμε με ειλικρίνεια: αν είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός πανέμορφου site και ενός πραγματικά γρήγορου (onclick), τι θα επιλέγαμε;

Πολύ συχνά η ζυγαριά γέρνει υπέρ του design με αιτιολογία “μου ταιριάζει”, “μου αρέσει”, “με αντιπροσωπεύει”, “έχει πάνω ό,τι χρειάζομαι εγώ και οι πελάτες μου” και άλλα πολλά, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ταχύτητα.

Λίγο – πολύ όλοι έχουν εγκαταλείψει κάποιο site που αργούσε να φορτώσει και ειδικότερα στις μέρες μας που οι διαθέσιμες επιλογές είναι αρκετές. Επίσης, συμβαίνει συχνά καινούρια sites που μόλις έχουν δημιουργηθεί να είναι εξαιρετικά αργά.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν πως είμαστε αρκετά ανυπόμονοι, με πολλούς από εμάς να μην περιμένουμε ούτε 2 δευτερόλεπτα μέχρι να λάβουμε περιεχόμενο. Μάλιστα, ο κανόνας λέει πως όσο πιο advanced και εξοικειωμένος είναι ο χρήστης, τόσο πιο απαιτητικός και ανυπόμονος γίνεται.

Όμως πόσο αποτιμάται αυτό; Τι κοστίζει σε μια επιχείρηση ένα αργό site;

Η απάντηση, αν και περιεκτική, σημαίνει πολλά τόσο σε κερδοφορία όσο και προδιαγραφές. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, τους βασικότερους λόγους που αξίζει να επενδύσουμε σε ένα γρήγορο website.

3 λόγοι που πρέπει το website σου να είναι γρήγορο

 

1. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει

Οι πελάτες μας κρίνουν αυστηρά και γρήγορα. Διαθέτουν μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα από το χρόνο τους για να νιώσουν άνετα και να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Όταν το site φορτώνει γρήγορα, είναι μια πρώτη καλή εντύπωση σχετικά με την εμπειρία χρήστη UX. Ο χρήστης μπαίνει αμέσως σε mood ότι μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να εντοπίσει αρκετές πληροφορίες, γεγονός που δίνει το περιθώριο να μας προσφέρει χρόνο. Από ψυχολογικής πλευράς, ένας γρήγορος ιστότοπος θεωρείται ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος, γεγονός που συνεισφέρει σημαντικά στο conversion rate, ενώ αντίθετα όταν η εμπειρία είναι αρνητική, το 79% τείνει να μην επιστρέφει ξανά.

2. Το υψηλό load time καταστρέφει το conversion rate, εξαφανίζει το κόστος ευκαιρίας, άρα και τα έσοδα.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, το 40% των users εγκαταλείπουν μετά από χρόνο αναμονής 3 δευτερολέπτων. Με απλά μαθηματικά σημαίνει πως χάνεται το 40% των πιθανών πελατών, άρα και των εσόδων, ενώ με ένα απλούστερο συλλογισμό θα σκεφτόταν κανείς, πόσο αποτιμάται τελικά το να βελτιστοποιηθεί ως προς το load time ένας ιστότοπος;

Ας το συνειδητοποιήσουμε όμως με ένα παράδειγμα:

Κάθε μήνα επενδύουμε 10.000€ σε διαφήμιση για να λάβουμε 50Κ users. Το conversion rate του site είναι περίπου 5% και με αυτο το budget που επενδύουμε ο τζίρος μας είναι €50Κ. Ένα σύνηθες load time είναι 4-5 δευτερόλεπτα γεγονός που σημαίνει πως σίγουρα χάνουμε 40% των users. Αν το site φόρτωνε στα 2 δευτερόλεπτα, που στατιστικά είναι ο αναμενόμενος χρόνος φόρτωσης που έχουν όλοι οι χρήστες στο μυαλό τους, το ποσοστό εγκατάλειψης θα μειωνόταν σημαντικά, γεγονός που θα σήμαινε ότι ο τζίρος θα μπορούσε να είναι με το ίδιο ποσό επένδυσης έως και € 70Κ. Δηλαδή έως και 240.000€ περισσότερο τζίρο κατ΄ έτος, με το ίδιο ποσό επένδυσης.

Στο παραπάνω παράδειγμα, λοιπόν, πόσο κοστίζει στην επιχείρηση ένα αργό site; Ίσως 240.000€, ίσως και περισσότερο αν είναι ακόμα πιο αργό.

Σύμφωνα με τη Google, στα 5 δευτερόλεπτα η πιθανότητα εγκατάλειψης αυξάνεται κατά 90%.

Τα 5”, 6” και 7” είναι κάτι σύνηθες ακόμα και σήμερα.

Αυτό είναι κάτι που οι μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς το γνωρίζουν καλά.

Ήδη η Amazon από το 2012 είχε εντοπίσει πως για κάθε 1 δέκατο του δευτερολέπτου (100ms) καθυστέρησης στο load time το κόστος σε απώλεια τζίρου είναι 1%. Αυτό σημαίνει πως κάθε έτος μόλις για ένα δέκατο του δευτερολέπτου πιο αργό site θα έχανε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, για 1 δευτερόλεπτο $ 10B, για 2 δευτερόλεπτα $ 20Β το έτος. Ψίχουλα…

Παράλληλα, η Google είδε πως η καθυστέρηση μόλις 0,5 δευτερολέπτου στις σελίδες αποτελεσμάτων του search μείωνε την επισκεψιμότητα κατά 20%.

3. Αργό site σημαίνει χαμηλό Google ranking

Ενώ δια στόματος Google η ταχύτητα παίζει μικρό ρόλο ως factor, παράλληλα προάγει ως σημαντικούς παράγοντες το time on site και bounce rate, metrics που επηρεάζονται από το load time. Πρακτικά, δεν υπάρχει αργό site στα κορυφαία αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και ειδικότερα σε ανταγωνιστικά industries.

Ο λόγος είναι απλός. Η Google θέλει να προσφέρει τη βέλτιστη εμπειρία στους χρήστες της με τα αποτελέσματα που τους προτείνει να είναι όσο το δυνατόν πιο relevant γίνεται. Γνωρίζει πολύ καλά, λοιπόν, πως για να είναι οι χρήστες χαρούμενοι και για να την προτιμούν σε επόμενες αναζητήσεις τους, πρέπει να αποκομίζουν ιδανική εμπειρία από τις προτάσεις της. Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως τα αργά sites είναι καταδικασμένα. Όσο πιο αργό, τόσο πιο “καταδικασμένο”.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, τα οφέλη τόσο σε κύρος όσο και σε τζίρο των υψηλών ranking, και πάλι είναι σαφές γιατί ένα site πρέπει να είναι βελτιστοποιημένο σε θέματα ταχύτητας.

Ο χρόνος φόρτωσης δεν είναι μια απλή θεωρία, αλλά ένας σημαντικός τεχνικός παράγοντας που η βελτιστοποίησή του μεταφράζεται σε περισσότερους υποψήφιους πελάτες, περισσότερα conversions, άρα και περισσότερα έσοδα.

Πηγή: papaki.com

NakPro

Related Post