Ναι, ωραίο το hosting που αγόρασες στο Cyber Monday με unlimited storage και σε τιμή “χώμα”, αλλά “δεν στα είπαν καλά”. Ο χώρος που καταλαμβάνει η ιστοσελίδα σου στον server αργά η γρήγορα θα σε απασχολήσει και όχι με τον πιο ευχάριστο τρόπο.
Οι Λόγοι που δεν θέλεις το WordPress να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο απ’ ότι πρέπει είναι:
Κόστος Server
Μπορεί το πακέτο που επέλεξες να έχει απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο στον server, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει απεριόριστο αριθμό αρχείων, τα λεγόμενα File Usage / Inodes. Αν ο αριθμός των αρχείων αυξάνεται ανεξέλεγκτα, τα Inodes θα φτάσουν στα όρια τους και ο πάροχος θα σου “χτυπήσει την πόρτα” για περισσότερα χρήματα ή ακριβότερο πακέτο hosting.
Σωστή Διαχείριση Αρχείων
Ο καλός διαχειριστής θέλει τον server του νοικοκυρεμένο, ξέροντας ανά πάσα στιγμή τι βρίσκεται σε αυτόν και γιατί. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να έχει περισσότερα αρχεία πέραν των απαραίτητων γιατί η διαχείρισή τους θα ήταν σαφώς δυσκολότερη.
Δύσκολη Διαχείριση Backups
Τα backups είναι απαραίτητο κομμάτι μιας ιστοσελίδας. Κάποια φυλάσσονται στον server, κάποια εκτός server, ενώ κάποια και στα δύο. Όσο μικρότερο είναι ένα backup, τόσο ευκολότερη είναι η δημιουργία του, η αποθήκευση του, αλλά προπαντός η μεταφορά του και σε άλλα μέσα, αλλά και από server σε server στην περίπτωση της επαναφοράς (restore) ή της αλλαγής host. Έτσι καλό θα είναι το μέγεθός του να κρατάται όσο το δυνατόν μικρότερο.
Τι αυξάνει τον όγκο της ιστοσελίδας WordPress.
Ο No 1 υπαίτιος για την αύξηση του όγκου της ιστοσελίδας είναι οι φωτογραφίες / εικόνες και ευθύνονται με δύο τρόπους. Πρώτον με το μέγεθός τους σε ΚΒ και Pixels και δεύτερον με τον αριθμό των παραλλαγών τους. Το WordPress από κατασκευής, διαθέτει μια λειτουργία με την οποία κατά την εισαγωγή μιας εικόνας σε άρθρο ή σελίδα, δημιουργεί πολλαπλές εκδόσεις για διάφορες χρήσεις που πιστεύει ότι μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα δημιουργεί τρεις παραλλαγές με μεγέθη 150x150px – 300x300px – 1024x10204px και τις χρησιμοποιεί αναλόγως, όποτε αυτές ζητηθούν. Έτσι, αν εσύ θέλεις στο άρθρο σου μια εικόνα μεσαίου μεγέθους, το WordPress θα βάλει στο άρθρο την εικόνα μεγέθους 300x300px.
Τι γίνεται όμως με τις άλλες δύο εκδόσεις της εικόνας με μεγέθη 150x150px και 1024x10204px; Αυτές θα παραμείνουν στον server να μας πιάνουν χώρο, χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς εύκολη δυνατότητα διαγραφής τους.
Την κατάσταση έρχονται να επιβαρύνουν τα templates των ιστοσελίδων, που και αυτά με την σειρά τους δημιουργούν τις δικές τους παραλλαγές εικόνων, σε πολλαπλά μεγέθη ανάλογα με την χρήση τους (slider, gallery, thumbnail,..). Έτσι από μία και μόνο εικόνα, μπορούν να παραχθούν από το WordPress ως πλατφόρμα, αλλά και από τα εκάστοτε templates που χρησιμοποιούνται, περισσότερες από 14 παραλλαγές μαζί με την αρχική εικόνα. 14 αρχεία μόνο με μια εικόνα !!
Οπότε αν έχουμε σε βάθος χρόνου 100 άρθρα με 3 εικόνες ανά άρθρο, αυτομάτως έχουμε 3X100X14 = 4500 αρχεία.
Στο παρακάτω στιγμιότυπο από FTP Client, θα δείτε και μόνοι σας τον αριθμό των αρχείων που παρήχθησαν από την εικόνα img1.jpg
Για την διαγραφή των επιπλέον παραλλαγών εικόνων, ΔΕΝ προτείνω κάποιο plugin, καθώς δοκίμασα τα 5 δημοφιλέστερα και όχι μόνο δεν έκαναν αυτό που υπόσχονταν, αλλά κάποια διέγραψαν και εικόνες που ήταν σε χρήση από το template. Η πιο ασφαλής μέθοδος διαγραφής θα παρουσιαστεί στην συνέχεια.
Λύσεις για την Μείωση Μεγέθους Εικόνων στο Server
Στην συνέχεια θα παρουσιαστούν 4 λύσεις για την μείωση του όγκου της ιστοσελίδας στον server, με την βελτίωση των εικόνων και διαγραφή των μη χρησιμοποιούμενων από την ιστοσελίδα.
Μηδενισμός Δημιουργίας Παραλλαγών από την Πλατφόρμα WordPress (Easy)
Από το μενού ρυθμίσεις του WordPress, επιλέγεις πολυμέσα και στην συνέχεια μηδενίζεις όλα τα πεδία.
Μείωση Μεγέθους Φωτογραφιών σε KB & Pixels (Easy)
Με την χρήση των παρακάτω plugins, μπορείς να μειώσεις το μέγεθος των εικόνων αυτόματα κατά την εισαγωγή τους στο WordPress. Υπάρχουν πολλά plugins για αυτή την δουλειά αλλά θα πρότεινα τα 3 που χρησιμοποιώ περισσότερο. Επίλεξε ένα από τα παρακάτω και εισήγαγέ το στο WordPress.
Διαγραφή Παραλλαγών Μεγεθών Φωτογραφιών ( Pro )
Ο προτεινόμενος τρόπος διαγραφής των επιπλέον παραλλαγών, είναι χειροκίνητα μέσω της αναζήτησης και διαγραφής από τον τοπικό μας δίσκο. Η ιδέα ειναι να κατέβει στον τοπικό μας δίσκο το σύνολο των εικόνων που υπάρχουν στον φάκελο του WordPress στον server με όνομα WP-CONTENT. Από το φάκελο να διαγράφουν με αναζήτηση και διαγραφή (μέσω του Windows Files Explorer) οι επιπλέον παραλλαγές και στην συνέχεια ο φάκελος WP-CONTENT να ξανανέβει στον server μέσω FTP.
Σκοπός του άρθρου είναι η ανάλυση της προτεινόμενης μεθόδου διαγραφής επιπλέον παραλλαγών εικόνων, οπότε ακολουθούν τα βήματα:
- Κατέβασμα φακέλου WP-CONTENT στον τοπικό δίσκο
- Καταγραφή των μεγεθών των εικόνων που υπάρχουν στο WP-CONTENT
- Αναζήτηση των μεγεθών των εικόνων που χρησιμοποιεί το template μέσω των Developer tools του Chrome ή του Web Developer Console του Firefox
- Καταγραφή των μεγεθών των εικόνων που χρησιμοποιεί το template
- Μαζική αναζήτηση και διαγραφή των μεγεθών των εικόνων δεν χρησιμοποιούνται από το template
- Ανέβασμα του φακέλου WP-CONTENT στον Server.
Αφαίρεση παραλλαγών από το αρχείο Function.php (Extreme)
Στα περισσότερα templates, ο μηχανισμός και οι εντολές δημιουργίας των επιπλέον παραλλαγών εικόνων, βρίσκεται συνήθως στο αρχείο Function.php εντός του τρέχοντος template. Αν οι εντολές αυτές διαγραφούν τότε το template θα σταματήσει να δημιουργεί τις επιλεγμένες παραλλαγές. ΠΡΟΣΟΧΗ. Σε περίπτωση διαγραφής από το αρχείο Function.php κάποιου στοιχείου που είναι αναγκαίο, η ιστοσελίδα θα σταματήσει να λειτουργεί, οπότε καλό θα είναι η συγκεκριμένη ενέργεια να γίνει από κάποιον που γνωρίζει τι κάνει.
Αν θες να μειώσεις τον όγκο που καταλαμβάνει το WordPress στον Server, μετά την κατασκευή ιστοσελίδας τώρα ξέρεις τον τρόπο. Οι παραπάνω ενέργειες θα συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση του όγκου της ιστοσελίδας.
Ελπίζω να σας βοηθήσουν.