Πώς να κάνεις τον ιστότοπό σου πιο φιλικό προς το χρήστη;

Το φιλικό για το χρήστη site είναι στην πραγματικότητα ένα καλοφτιαγμένο site. Όλα τα επιμέρους στοιχεία, τα κείμενα, οι τίτλοι, η εμφάνιση, το μενού, είναι φτιαγμένα για να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ευχάριστη και ξεκούραστη εμπειρία.

Είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

Σκοπός μας πάντα είναι ο χρήστης να παραμείνει στο site, να περιηγηθεί στις σελίδες και να επιστρέφει σε αυτό, με απώτερο στόχο για την επιχείρηση είτε την αγορά των προϊόντων της, είτε την εγγραφή στο newsletter, είτε την αλληλεπίδραση του χρήστη με το brand με κάθε τρόπο.

Παρακάτω θα δούμε τους πιο sos τρόπους για να κάνεις τον ιστότοπό σου πιο φιλικό για τους χρήστες και να ενισχύσεις την επισκεψιμότητα του site σου.

Εύκολη Πλοήγηση

Η πλοήγηση είναι το Α και το Ω όταν συζητάμε για το πόσο εύχρηστο είναι ένα site.

Πρώτα απ’ όλα, η πλοήγηση πρέπει να είναι γρήγορη και απλή. Φρόντισε η πλοήγηση να γίνεται από διαίσθηση.

Για παράδειγμα, το λογότυπο του brand βρίσκεται συνήθως στην πάνω αριστερή γωνία και πατώντας το ο χρήστης φυσιολογικά αναμένει να επιστρέψει στην αρχική σελίδα.

Ακόμα το μενού πλοήγησης του site σου πρέπει να δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις θεματικές ενότητες και πατώντας πάνω σε καθεμιά να εμφανίζονται υπο-ενότητες, σε μορφή κάθετης λίστας, και λογική συνοχή. Αυτό καταρχήν θα βοηθήσει το χρήστη να βρει γρήγορα αυτό που ψάχνει. Δώσε του όμως, επιπλέον και την επιλογή να αναζητήσει μόνος του, προσθέτοντας εσωτερική μηχανή αναζήτησης προσβάσιμη σε κάθε σελίδα του site, εφόσον το site σου έχει πολλές σελίδες.

Επίσης, από κάθε σελίδα του site ο επισκέπτης θα πρέπει να μπορεί να μεταβεί στις Πληροφορίες για την επιχείρηση, στα Στοιχεία Επικοινωνίας, αλλά και την Πολιτική Απορρήτου. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς το brand σου και συνεισφέρει στη θετική εμπειρία του χρήστη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αξίζει να αναλύσεις την πλοήγηση στα sites των μεγάλων ανταγωνιστών σου. Υπάρχουν πάντα κάποια “μοτίβα” στην πλοήγηση τα οποία (χρόνια τώρα) έχουν προκαθαριστεί στο μυαλό του χρήστη. Είναι πάντα σημαντικό να μην ξεφεύγουμε ακραία από αυτά.

Μια ολοκληρωμένη σελίδα επικοινωνίας

Για τους περισσότερους ιστότοπους η σελίδα επικοινωνίας (contact page) αποτελεί μια κρίσιμη σελίδα για τους επισκέπτες που ψάχνουν τρόπους επικοινωνίας.

Φρόντισε για την πληρότητα των τρόπων επικοινωνίας (φόρμα επικοινωνίας, email, social media, τηλέφωνα) και για την όσο τον δυνατόν καλύτερη προβολή και χρήση τους, ιδιαίτερα από τις κινητές συσκευές. Η εύρεση της σελίδας επικοινωνίας από τους χρήστες πρέπει να είναι εύκολη μέσα στο website σου όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Χρόνος Φόρτωσης

Ο “μαγικός” χρόνος φόρτωσης της σελίδας λένε ότι είναι τα 3 δευτερόλεπτα. Μπορεί να φαίνεται πολύ σύντομο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι χρήστες απογοητεύονται αν χρειάζεται να περιμένουν παραπάνω.

Μπορείς να τσεκάρεις την ταχύτητα του site σου σε αυτό το tool της Google και να δεις προτάσεις για ταχύτερη φόρτωση. Δεν ξέρω αν θα καταφέρεις να το πας στα 3 δευτερόλεπτα, αλλά τουλάχιστον μπορείς να προσπαθήσεις!

Αισθητική & Χρώματα

Δώσε έμφαση στην εντύπωση που δίνεις μέσω των χρωμάτων και των μοτίβων που χρησιμοποιείς στο site σου. Η παλέτα των χρωμάτων που θα διαλέξεις πρέπει να αποτελείται από λίγα χρώματα, που αντανακλούν την αισθητική του brand σου, και συγχρόνως εξασφαλίζουν χρωματική αντίθεση ανάμεσα στο φόντο και στο κυρίως κείμενο, έτσι ώστε το περιεχόμενο να είναι ευανάγνωστο.

Οι περισσότεροι χρήστες είναι συνηθισμένοι να διαβάζουν κείμενα σε σκούρο χρώμα, πάνω σε πιο ανοιχτόχρωμο και φωτεινό background. Δώσε τους επομένως, αυτό που χρειάζονται.

Αντίστοιχα, ευανάγνωστη πρέπει να είναι και η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιήσεις για το κυρίως κείμενο και τις κεφαλίδες, ενώ μην ξεχνάς το γενικότερο layout των κειμένων, επικεφαλίδων, Call-to-actions, φωτογραφιών κ.ο.κ., ώστε να έχουν σωστά περιθώρια και να διαβάζονται.

Κατανοητό Περιεχόμενο

Φρόντισε τα κείμενα σου να διαβάζονται εύκολα.  Αυτό έχει να κάνει με τον ίδιο τον τρόπο που είναι γραμμένο ένα κείμενο, καθώς μπορεί να φανεί δυσνόητο σε έναν επισκέπτη και να του δημιουργήσει ερωτήματα αντί να του απαντήσει. Αν το site δεν έχει αυστηρά επιστημονικό ή τεχνολογικό περιεχόμενο, τότε θα πρέπει ακόμα να αποφύγεις την τεχνική και δυσνόητη ορολογία. Δεν θέλεις ο επισκέπτης σου να νιώσει λιγότερο έξυπνος, μιας και κάτι τέτοιο θα τον αποθάρρυνε από το να συνεχίσει την ανάγνωση.

Η ανάγνωση γίνεται πιο εύκολη αν διαμορφώσεις τα κείμενά σου σε σύντομες και διακριτές παραγράφους, με κεφαλίδες και bullet points, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να βρει γρήγορα, με μια ματιά, αυτό που χρειάζεται, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο.

Μπορείς επίσης, να ενισχύσεις το περιεχόμενο σου με φωτογραφίες, αρκεί να δένουν αρμονικά με το κείμενο, να μην αποσπούν την προσοχή του χρήστη και ιδανικά να ταιριάζουν αισθητικά με τα χρώματα του site.

Mobile First & Responsive

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι χρήστες αναζητούν και διαβάζουν από το κινητό τους τηλέφωνο, είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις ότι ο ιστότοπός σου είναι φιλικός προς τον χρήστη, από οποιαδήποτε συσκευή και αν σε διαβάζουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει: ευανάγνωστη γραμματοσειρά χωρίς ανάγκη μεγέθυνσης, προσβάσιμο μενού χωρίς ψάξιμο, μεγάλα κουμπιά για να μπορεί κάποιος να πατήσει από το κινητό, και φυσικά (και εδώ) γρήγορος χρόνος απόκρισης.

Στο πλαίσιο του “mobile first”, που λέμε συνέχεια, είναι αρκετά ενδιαφέρον μερικές φορές να προσθέσεις ή και να αφαιρέσεις στοιχεία/πληροφορίες για τον επισκέπτη που μπαίνει από κινητή συσκευή. Για παράδειγμα, ένα τηλέφωνο με απευθείας link για κλήση στην αρχική σελίδα είναι ιδανικό για αυτόν που έχει μπει από κινητό τηλέφωνο και θέλει να σε καλέσει άμεσα.

Προσαρμογή ανάλογα τι θέλει το κοινό

Έχοντας εικόνα του τι θέλει ή τι ψάχνουν οι επισκέπτες στον ιστότοπό σου, κάνε την πλοήγησή τους πιο εύκολη και γρήγορη. Για παράδειγμα, αν παρατηρείς στα Analyticsότι μια κατηγορία προϊόντων ή άρθρων έχει αυξημένη επισκεψιμότητα, εξέτασε το ενδεχόμενο να την προσθέσεις στο κύριο μενού, για να μπορούν να την βρουν πιο γρήγορα όσοι επισκέπτονται το website σου.

Με ανάλογο τρόπο αξίζει να προσαρμόσεις και τον ίδιο τον σχεδιασμό του ιστότοπού σου και ιδιαίτερα την αρχική σου σελίδα. Εργαλεία που προσφέρουν την δημιουργία heatmapsθα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πού πατάνε περισσότερο οι επισκέπτες σου και πού όχι, πληροφορία που μπορείς να την αξιοποιήσεις για ένα αποδοτικότερο User-Experience.

Δώσε εις βάθος πληροφορίες

Όταν ένας επισκέπτης προσγειωθεί στη σελίδα σου, θέλει να λάβει τις κατάλληλες πληροφορίες για να πάρει μια απόφαση σχετικά με το προϊόν ή την υπηρεσία σου.

Εάν ο επισκέπτης πρέπει να ψάξει πολύ αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να απογοητευτεί και να φύγει για τον ιστότοπο ενός ανταγωνιστή. Δώσε επιπλέον προσοχή στην παροχή των κατάλληλων πολυμέσων (βίντεο, φωτογραφίες) και προτροπών που θα οδηγήσουν τον χρήστη γρήγορα προς επικοινωνία, αγορά ή κάποιο άλλο σημαντικό σύνδεσμο.

A-B Testing

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να βρεις τι είναι αυτό που κάνει όντως διαφορά στην φιλικότητα του site σου να είναι οι δοκιμές. Με εργαλεία που σου δίνουν την δυνατότητα A-B Testing, όπως το Google Optimize (το οποίο είναι δωρεάν) μπορείς να δοκιμάσεις να τρέξεις πειράματα με διαφορετικές σελίδες, με μικρές ή και μεγάλες αλλαγές ανάμεσά τους, και να επιλέξεις στο τέλος αυτό που πραγματικά έκανε την διαφορά για τους επισκέπτες σου.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι από ένα σημείο και μετά που θα έχεις κατορθώσει τα βασικά, τα υπόλοιπα θα τα μάθεις μέσα από το ίδιο το κοινό σου.

Πηγή: papaki.com

NakPro

Related Post