7 βήματα για να φτιάξεις Facebook business page

Το Facebook έχει πάνω από 2.5 δις χρήστες παγκοσμίως και 6 εκ. στην Ελλάδα. Profile στο συγκεκριμένο social network διατηρούν πάνω από 140 εκ. επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες ενώ όπως παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο, τα top 50 brands κατά την περίοδο του lockdown αύξησαν κατά πολύ την αλληλεπίδραση τους με το κοινό.

Είναι προφανές λοιπόν πως αν διαθέτεις οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση είτε online είτε offline, είτε τοπική είτε ευρείας κλίμακας, η δημιουργία και συντήρηση μιας Facebook business page (σελίδας) είναι απαραίτητη. Υπάρχουν πάρα πολλά case studies, τόσο από μικρές τοπικές επιχειρήσεις όσο και από online retailers που έγιναν μεγάλα brands, που δείχνουν την αξία του συγκεκριμένου μέσου (Facebook case studies).

Η δημιουργία μιας Facebook σελίδας είναι αρκετά εύκολη διαδικασία και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις. Ωστόσο πριν ξεκινήσεις είναι σημαντικό να έχεις οργανώσει πλήρως το απαιτούμενο υλικό που θα χρειαστείς τόσο για να την “ντύσεις” όσο και για περιεχόμενο (π.χ. φωτογραφίες, περιγραφή της επιχείρησης καθώς και τα βασικά της στοιχεία όπως διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ).

Δημιουργία Facebook business page

Βήμα 1

Βασικό προαπαιτούμενο για τη δημιουργία μιας επαγγελματικής σελίδας στο Facebook, είναι η ύπαρξη ενός προσωπικού profile με το οποίο πριν ξεκινήσεις θα έχεις κάνει login.

Ως συνδεδεμένος χρήστης, μεταβαίνεις στη διεύθυνση facebook.com/pages/creation

Επαγγελματική σελίδα Facebook βήμα 1

Βήμα 2

Σε αυτό το βήμα, ορίζεις τα βασικά στοιχεία της σελίδας σου, όπως όνομα, κατηγορία και περιγραφή. Το όνομα που θα δώσεις θα ήταν καλό να είναι όμοιο ( ή σχεδόν όμοιο) με τον διαδικτυακό σου ιστότοπο ή το brand σου.

Create a page Επαγγελματική σελίδα facebook

Στην περιοχή της κατηγορίας, άρχισε να πληκτρολογείς το industry που δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Μπορείς να επιλέξεις έως τρείς κατηγορίες.

Στη συνέχεια, στο πεδίο description δώσε την περιγραφή της επιχείρησης. Αυτή η περιγραφή θα εμφανίζεται στο “about” της Facebook business page που δημιουργείς. Απο αυτή την περιγραφή, fans και επισκέπτες θα πρέπει να μαθαίνουν τα βασικά για την επιχείρησή σου.

Επαγγελματική σελίδα Facebook About

Σε αυτό το σημείο πλέον έχεις ολοκληρώσει τις αρχικές ρυθμίσεις και για να δημιουρήσεις τη σελίδα πατάς το “Create Page”.

Μην κλείσεις όμως το παράθυρο. Αμέσως μετά,  θα εμφανιστούν κάποια νέα πεδία, ώστε να προσθέσεις περιεχόμενο (profile pic & cover).

Βήμα 3

Πλέον η σελίδα σου δημιουργήθηκε και θα ξεκινήσεις τη διαδικασία καταχώρησης περιεχομένου αλλά και ρυθμίσεων.

Το πρώτο βασικό στοιχείο που χρειάζεσαι σε αυτό το σημείο είναι η εικόνα profile που θα δείχνει την ταυτότητα της σελίδας καθώς επίσης θα συνοδεύει και ως icon όλα τα posts. Συνηθίζεται οι επιχειρήσεις να τοποθετούν σε αυτή τη περιοχή το logo τους ή τουλάχιστον μια εκδοχή του ή κάποιο χαρακτηριστικό του.

Facebook business page profile photo

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που συνοδεύει το logo ή την εικόνα profile της σελίδας είναι η cover photo (ή αλλιώς εξώφυλλο της σελίδας). Στην περιοχή αυτή, μπορείς να προσθέσεις είτε φωτογραφία σε διάσταση 820 x 312 pixels είτε video. Πρόσεξε πώς εμφανίζεται η συγκεκριμένη φωτογραφία και σε mobile συσκευές. Είναι πιθανό στοιχεία ή λεκτικά που είναι σημαντικά για την επιχείρηση να κόβονται, μιας και η προτεινόμενη ανάλυση για κινητές συσκευές είναι 640 x 360 pixels.

Facebook business page cover

Κατόπιν πατώντας στο τέλος της σελίδας αριστερά το κουμπί “save” αποθηκεύονται οι προσθήκες που έκανες και μεταφέρεσαι στο περιβάλλον διαχείρισης της σελίδας.

Βήμα 4

Επόμενο βήμα είναι να συμπληρώσεις τα στοιχεία της επιχείρησης σου, στο About. Αυτή είναι η κάρτα στην οποία ανατρέχουν όλοι οι χρήστες ώστε να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση, να μάθουν το τηλέφωνο, το site της ή ακόμα και να την εντοπίσουν στο χάρτη. Κατεβαίνοντας λοιπόν προς τα κάτω στην πλευρική στήλη, θα εντοπίσεις τη συγκεκριμένη περιοχή και πατώντας το κουμπί «edit details» θα εισέλθεις στο περιβάλλον διαχείρισης ώστε να ενημερώσεις τα παραπάνω πεδία με τις κατάλληλες πληροφορίες.

Edit page Info Facebook Business Page

Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να ορίσεις και το username το οποίο και θα εμφανίζεται συνοδευτικά μαζί με το όνομα της σελίδας. Θα βελτιώσει και την αισθητική του URL της!

Πριν την αλλαγή του usernameFacebook business page url after

Μετά την αλλαγή του usernameFacebook business page url before

Επιπλέον, μπορείς να αλλάξεις τη περιγραφή της σελίδας σου με το κείμενο έκτασης έως 255 χαρακτήρες, όπως επίσης και τις κατηγορίες που είχες (αν είχες) ορίσει νωρίτερα.

Contact Facebook business page

Κατόπιν, συμπλήρωσε τα κατάλληλα πεδία με τηλέφωνο, email, site, ωράριο λειτουργίας και διεύθυνση εφόσον υπάρχουν.

Βήμα 5

Όρισε το call to action. Το κουμπί αυτό, προσδιορίζει τον βασικό στόχο της επιχείρησης.

Facebook page button

Για παράδειγμα, αν διαθέτεις e-shop και στόχος είναι οι πωλήσεις, το ιδανικό θα ήταν το “Shop Now” ενώ αν προσφέρεις υπηρεσίες και το ζητούμενο είναι leads το “Call Now” ή “Contact Us” ή “Sent Mail” θα ήταν περισσότερο σχετικά, ανάλογα με τη στρατηγική που θέλεις να ακολουθήσεις.

Edit page button Facebook Business Page

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε το πεδίο με το URL που θέλεις να οδηγείται ο χρήστης ώστε να εκτελέσει την ενέργεια που τον προέτρεψες να κάνει.

Βήμα 6

Δημιούργησε το πρώτο σου post. Μπορείς να ανεβάσεις κάποιο video, ένα link από άρθρο του site σου, κάποιο ηχητικό, κάποια εικόνα που είναι σχετική με την επιχείρηση και πιστεύεις ότι το κοινό σου θα την έβρισκε χρήσιμη και ενδιαφέρουσα.

Facebook Business page create post

Το post αποτελείται από 2 βασικά στοιχεία: την περιγραφή της ανάρτησης με κείμενο και το visual.

Βήμα 7

Όλα είναι… σχεδόν έτοιμα.  Κάτι σημαντικό λείπει: το κοινό σου. Είναι η στιγμή που ξεκινάς να καλείς συνεργάτες, φίλους και γνωστούς, να γίνουν fans στη σελίδα και η κοινότητα αρχίζει να δημιουργείται. Εκτός του να καλέσεις μερικούς στο τηλέφωνο, να στείλεις κάποια emails, να κοινοποιήσεις τη νέα σου σελίδα στο προσωπικό σου profile, μπορείς και μέσα από την page να κάνεις invite τους φίλους σου. Στην φωτογραφία του βήματος 6, θα δεις το πεδίο που ψάχνεις: “Invite friends to like your page”.

Bonus Tips

  1. Μόλις δημιούργησες την επαγγελματική σελίδα σου και το ταξίδι ξεκινά, ωστόσο χρειάζεται να είσαι αρκετά relevant με την κοινότητα, δημιουργώντας κατάλληλο και χρήσιμο περιεχόμενο που να την αφορά.
  2. Για να συμβεί αυτό δημιούργησε τη κατάλληλη στρατηγική περιεχομένου και posts.
  3. Όταν επικοινωνούν οι χρήστες με τη σελίδα σου μην τους αφήνεις να περιμένουν. Όσο πιο άμεσα ανταποκρίνεσαι, τόσο περισσότερο θα σου δείχνουν την εμπιστοσύνη τους.
  4. Αν δεν έχεις ολοκληρώσει την ενημέρωση της σελίδας σου, καν’ την unpublish μεταβαίνοντας από την πλαϊνή μπάρα στα settings, ώστε να μην είναι προσβάσιμη.

Πηγή: papaki.com

NakPro

Related Post